Тодор Янкулов

Казвам се Тодор Янкулов и преподавам актьорско майсторство на деца и младежи. За мен театърът е основата, синтезът на всички изкуства. Словото преминава в музика, музиката – в танц, танцът – в цветове, цветовете – в хармония. А хармонията е храна за душата.


Театърът е тренажор за живота и дава възможност на всеки, който се занимава с това изкуство, да намери път към себе си. Театърът ни спасява от собствените ни страхове и предразсъдъци; от всичко онова, което се опитва да ни разпилее, да ни провали и да изгубим пътя си.


Да работиш с деца е призвание. Да ги учиш на театър е предизвикателство. Да чувстваш, че те разбират и да виждаш това, претворено на сцена, е щастие.

Често ме питат, защо занимаваме децата в ДВТФ“Таласъмче“с театър. Какво той развива в тях? За мен, на първо място е Словото. Словото развива личността, както ментално, така и емоционално. Прави човека хармоничен. А, един хармоничен човек, е склонен да влиза в диалог, да „чува“, да“вижда“ и най- вече, да уважава другите. Пренесено на сцена,този ефект се изразява в концентрация и отговорност към труда, който всеки един от групата полага. И не на последно място, театъра е естетика, стил, който оставя отпечатък в душата на всеки докоснал се до него. Завинаги!

 

Биография


Роден на 8 март 1965 година в гр. София. Средното си образование завършва в гр. Казанлък през 1983 г. През 1989 се дипломира във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” – специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Крикор Азарян.


През 1990 г. е един от основателите на театралната трупа Актьорска театрална формация (АТФ) и школата към нея (Латерната, Моа у тупан, Чайка, Натюрморт, Тобелия, Хенрих IV, Фестино).


През 1993 започва да пее във вокална формация Аква-Делия с диригент проф. Диляна Мичева, в която работи и до днес.


През 1995 постъпва на работа в театралната трупа на Арт театър, където работи до 2001 г. (Приказка за цял живот, Буратино, Пумпал, При закрити врата, Малкият принц, Пушкин – Анджело, Пипи Дългото Чорапче).


През 1996 основава Театрално студио ТЕДИ към НЧ „Г. С. Раковски – 1927”, гр. София, на което е режисьор и художествен ръководител до сега. (Аз вярвам в Коледа, Епопея на забравените, Как господин Мокинпот се спаси от нещастието, Спящата красавица, Буратино, Сънчовци, Пепеляшка, Пумпал).


През 1999 започнва работа като преподавател по актьорско майсторство към ДВТФ „Таласъмче” с ръководител Димитър Костанцалиев. Режисьор и сценарист е на мюзикълите „Здравей, ваканция”, „Салът”, „Кой вярва в Коледа, „Царството на буквите”, „Звездите на Венеция”, „Последното желание“ и „Денят на прошката” – поставени и играни на сцените на театрите Сълза и смях, НДК, Младежки театър, Музикален театър и Софийската национална опера и балет.


През 2012 работи в мюзикъла „Йоан – синът на гърма” в театър София, а през 2013 – в мюзикъла „Чикаго” в Музикален театър „Стефан Македонски”.


През 2002 издава поетична книга „Трева в морето”, а през 2004 – компакт диск с авторска музика „Пробуждане”.


През 2011 става един от основателите на акустичен проект за нови градски песни „Точка БГ” (Точка БГ, Предверие, Акварел).


През годините е снимал в киното и телевизията (Хищна птица, Гражданинът се бунтува, Знакът на българина, Морски приказки, песъчинка от света, Корабче в сърцето). Носител е на множество награди на национални и международни награди като композитор, актьор и режисьор.