таласъмче

 
 

В тази забележителна група участват деца на възраст между 4 и 14 години. Репертоарът на групата е изключително разнообразен. Той съдържа детска забавна музика, църковно-славянски песнопения, класически и народни песни, както и съвременна попмузика. Голяма част детските песни са с текст и мелодия, вдъхновени или създадени от самите “таласъмчета“. Освен с пеене и вокална постановка, децата изучават солфеж, актьорско майсторство и модерен балет при квалифицирани преподаватели.

Група „Таласъмче“ има издадени осем албума: “Веско-Барбалеско”, “Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, “Тиха нощ, свята нощ”, “Най-доброто от Таласъмче” както и “28 любими песнички за деца от “Таласъмче”, „27 любими песнички от Димитър Костанцалиев” и „Аз пея с нотите”.

Много от песните на групата са включени в сборни аудио касети на издателства “Театър Пан” и “Бойко Кънев”, както и песни, специално създадени и изпяти за тях. ДВТФ “Таласъмче” участва и в проекта “Домино” - 1 и 3, система за изучаване на английски език на издателство „Летера“.

Формацията  обогатява традиционната представа за хорово пеене с драматизация и хореография. Песен, танц и театър са умело съчетани в дванадесетте поставени мюзикъли и музикални спектакли: “Вълшебната песен”, ”Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, „Музиката не расте по дърветата“, “Здравей ваканция”, “Кой вярва в Дядо Коледа”,  “Салът”, “Звездите на Венеция”, “В царството на буквите”, „Трите феи и спящата красавица, ”Най-хубавият ден”, ”Денят на прошката”. Те са играни многократно в София и страната. Техни видеозаписи са излъчвани по националната телевизия и частните телевизионни канали. Песни от мюзикълите печелят първи награди за композиция на международни фестивали в Италия, Дания и България.

ДВТФ „Таласъмче“  участва в култовите мюзикъли поставени в Музикален театър „Стефан Македонски“ - „Йосиф и неговата пъстра дреха“ и „Исус Христос супер стар“ от Ендрю Лойд Уебър.

Групата има многократни изяви в зала „България“, сред които и участието в операта на В. А. Моцарт „Аполон и Хиацинт“ през декември 2011 г.

Участва редовно в коледни и други празнични програми, организирани от Българско Национално Радио и други медии.

Песните на групата често звучат по националното радио и частните радиопрограми. Многократно формацията и отделни нейни солисти участват успешно в наши и международни конкурси за детска, хорова и популярна музика, откъдето се завръщат с престижни награди.

Групата популяризира нови български детски песни, участвайки в детските утра, организирани от Съюза на българските композитори в рамките на Нова българска музика. Формацията участва в Коледните фестивали и “Салона на изкуствата”, организирани от НДК от 1994 година до сега.

Детската вокално-театрална формация “Таласъмче” особено се гордее със своите благотворителни участия, организирани от различни обществени организации и фондации.

Да се запознаем!

Детска вокално-театрална формация “Таласъмче” е сформирана през 1992 година. Неин създател и художествен ръководител е композиторът и диригент Димитър Костанцалиев.