таласъмче

 
 

В тази забележителна група участват деца на възраст между 4 и 14 години. Репертоарът на групата е изключително разнообразен. Той съдържа детска забавна музика, църковно-славянски песнопения, класически и народни песни, както и съвременна попмузика. Голяма част детските песни са с текст и мелодия, вдъхновени или създадени от самите “таласъмчета“. Освен с пеене и вокална постановка, децата изучават солфеж, актьорско майсторство и модерен балет при квалифицирани преподаватели.

Група „Таласъмче“ има издадени осем албума: “Веско-Барбалеско”, “Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, “Тиха нощ, свята нощ”, “Най-доброто от Таласъмче” както и “28 любими песнички за деца от “Таласъмче”, „27 любими песнички от Димитър Костанцалиев” и „Аз пея с нотите”.

Много от песните на групата са включени в сборни аудио касети на издателства “Театър Пан” и “Бойко Кънев”, както и песни, специално създадени и изпяти за тях. ДВТФ “Таласъмче” участва и в проекта “Домино” - 1 и 3, система за изучаване на английски език на издателство „Летера“.

Формацията  обогатява традиционната представа за хорово пеене с драматизация и хореография. Песен, танц и театър са умело съчетани в дванадесетте поставени мюзикъли и музикални спектакли: “Вълшебната песен”, ”Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, „Музиката не расте по дърветата“, “Здравей ваканция”, “Кой вярва в Дядо Коледа”,  “Салът”, “Звездите на Венеция”, “В царството на буквите”, „Трите феи и спящата красавица, ”Най-хубавият ден”, ”Денят на прошката”. Те са играни многократно в София и страната. Техни видеозаписи са излъчвани по националната телевизия и частните телевизионни канали. Песни от мюзикълите печелят първи награди за композиция на международни фестивали в Италия, Дания и България.

ДВТФ „Таласъмче“  участва в култовите мюзикъли поставени в Музикален театър „Стефан Македонски“ - „Йосиф и неговата пъстра дреха“ и „Исус Христос супер стар“ от Ендрю Лойд Уебър.

Групата има многократни изяви в зала „България“, сред които и участието в операта на В. А. Моцарт „Аполон и Хиацинт“ през декември 2011 г.

Участва редовно в коледни и други празнични програми, организирани от Българско Национално Радио и други медии.

Песните на групата често звучат по националното радио и частните радиопрограми. Многократно формацията и отделни нейни солисти участват успешно в наши и международни конкурси за детска, хорова и популярна музика, откъдето се завръщат с престижни награди.

Групата популяризира нови български детски песни, участвайки в детските утра, организирани от Съюза на българските композитори в рамките на Нова българска музика. Формацията участва в Коледните фестивали и “Салона на изкуствата”, организирани от НДК от 1994 година до сега.

Детската вокално-театрална формация “Таласъмче” особено се гордее със своите благотворителни участия, организирани от различни обществени организации и фондации.Таласъмче в парка“ /Детска вокално-театрална формация „Таласъмче/ „С подкрепата на Столична община – Лятна програма“

19 юни 2021 г. е Фестивален ден „Таласъмче в парка“ с Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“. Включва изпълнения на живо и стриймване чрез интернет.

Участват всяка от възрастовите групи на Формацията и гост-изпълнители: Младежки камерен хор „Охана“ и радващата се на популярност у нас и в чужбина група за нови градски песни „Точка БГ“.

Изпълненията на децата от Формация „Таласъмче“ представляват съчетание от песен, танц и актьорска игра.

Жанрово репертоарът съдържа авторска детска забавна музика, класически произведения от предкласиката и съвременната хорова традиция, оригинални обработки на народни песни, както и съвременна поп музика, написана специално за изпълнителите. В програмата на фестивала ще бъдат популяризирани нови български детски песни, които ще се изпълнят за първи път пред публика. За тях ще бъде представена премиерно специално изработена хореография.

Освен български, ще звучат песни от италианската, английската и руската хорова и детска традиция.

Ще се състои премиерата и на вокални аранжименти върху песни от репертоара на небезизвестната група „Точка БГ“, специално аранжирани от Димитър Костанцалиев за Младежки камерен хор „Охана“.

Да се запознаем!

Детска вокално-театрална формация “Таласъмче” е сформирана през 1992 година. Неин създател и художествен ръководител е композиторът и диригент Димитър Костанцалиев.